Pneumologia

QUÈ ÉS LA PNEUMOLOGIA?

La Pneumologia és l’especialitat mèdica que estudia les malalties del pulmó, la pleura i el mediastí. És l’especialitat de la medicina més jove, ja que va néixer l’any 1977.

A nivell preventiu, la Pneumologia avalua la capacitat respiratòria, estima el tabaquisme (i el tractament necessari per a la seva deshabituació), i valora la roncopatia com a part dels síndromes que poden afectar la qualitat de vida o ser un factor de risc cardiovascular.

Els problemes mèdics que tracta són freqüents, com l’asma, infeccions, apnees de la son, problemes derivats de l’ús del tabac, i també el càncer de pulmó, entre altres.

Els avanços en Pneumologia són notoris i els seus tractaments cada vegada més específics, doncs és un camp on la tecnologia s’està involucrant dia a dia.

Si necessites un pneumòleg a Palamós, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres. A més a més, a Clínica Eupnea oferim un servei íntegre i un estudi complert del sistema respiratori i de la seva relació amb altres especialitats mèdiques. Consulta totes les nostres especialitats aqui.

 

pneumologa-girona-provincia-medico-pulmones-asma

Les proves diagnòstiques són realitzades per un especialista en Pneumologia que emet els informes, prescriu el tractament i també realitza el seguiment dels pacients.

La informació mèdica relacionada amb les malalties respiratòries es pot trobar a la web del SEPAR.

Si desitges més informació o demanar una visita mèdica amb els nostres especialistes de Pneumologia, contacta amb el nostre personal de Clínica Eupnea a Palamós (Girona).

ESTUDIS DIAGNÒSTICS A CLÍNICA EUPNEA PALAMÓS

 • Espirometria: És una prova capaç de mesurar la capacitat pulmonar i una de les més habituals dins de l’especialitat de la Pneumologia. La mesura de la capacitat pulmonar es consegueix a través de la quantitat d’aire que el pacient és capaç d’exhalar i inhalar, i la velocitat a la que ho fa. Per això, és una de les proves més típiques per diagnosticar malaties com l’asma, l’EPOC, la fibrosi pulmonar, etc.
 • Prova de broncodilatació: És una prova molt útil que consisteix en la mesura del component reversible de la funció pulmonar.
 • Prova de provocació bronquial: Prova que mesura, en un context controlat, la resposta a l’obstrucció bronquial davant un compost inhalat.
 • “Peak flow meter” o fluix màxim espiratori: Prova útil per la monitorització domiliària de la resposta bronquial pels pacients amb asma.
 • Funcionalisme pulmonar: Grup de proves amb l’objectiu de determinar que els pulmons funcionin correctament. Així, poden fer-se servir per diagnosticar alguns transtorns com l’asma i l’EPOC.
 • Mesura d’òxid nítric i mesura de monòxid de carboni: La prova d’òxid nítric exhalat (FENO) és una prova que mesura el grau d’inflamació de les vies aèries de les persones asmàtiques i/o al·lèrgiques. També resulta util per realitzar el seguiment d l’efecte antiinflamatori del tractament inhalat. Per una altra banda, la prova de difusió del monòxid de carboni (DLCO), és l’avaluació de la transferència d’oxígen des dels alvèols fins la hemoglobina. Aquesta prova resulta molt útil per detectar la presència del CO a l’aire exhalat quantificant el grau d’exposició al fum del tabac o als gasos nocius. Es fa servir en pacients amb EPID i EPOC, entre altres malalties.
 • Pulsioximetria continúa: Aquesta prova es fa servir per mesurar els nivells d’oxígen a la sang. També pel seguiment de malalties com l’EPOC, el càncer de pulmó, la COVID-19 o la insuficiència cardíaca.
 • Pulsioximetria continúa nocturna: Prova que es fa servir per la monitorització de l’oxigenació que presenta una persona durant la nit o la son juntament amb l’anàlisi de la freqüència cardíaca. És una prova útil pel cribatge del síndrome d’apnees de la son i a la detecció de la insuficiència respiratòria nocturna.
 • Poligrafia nocturna domiciliària o estudi de son: És una tècnica que es realitza al seu domicili. Consisteix en la monitorització i enregistrament de les variables cardiorrespiratories. Aquest és un estudi específic pels casos d’apnees, roncs i hipoapnees obstructives de son. Durant aquesta prova, s’analitza l’oxigenació, el batec cardíac, el fluix d’aire respirat, els roncs i els moviments toràcis i abdominals.
 • Actigrafia: Prova necessària per l’estudi de l’alternància entre son i vigília d’una persona al llarg d’hores, dies o setmanes. Es tracta d’una prova molt útil pels transtorns son – vigília, somnolència i insomi.
 • Titulació de CPAP: És una prova complementària a la poligrafia nocturna doncs consigueix determinar la pressió òptima per treure les apnees i els roncs.
 • Ultrasons de tòrax: És útil per l’estudi de malalties de la paret del tòrax, parènquima pulmonar perifèric, pleura, diafragma i mediastì. És una tècnica molt fiable per avaluar infeccions respiratòries i les seves possibles complicacions.
 • Test de la marxa: Coneguda com prova de la marxa dels 6 minuts. La prova consisteix en mesurar la distància que el pacient és capaç de recòrrer en 6 minuts. D’aquesta manera, l’especialista pot mesurar la tolerància a l’esforç per part de la persona enregistrant, entre altres, la sesació de disnea, la tensió arterial, el ritme cardíac, la saturació d’oxígen i els metres recorreguts durant els 6 minuts.
Per què sento falta d'aire i què he de fer?

La falta d’aire pot ser causada per diverses condicions, incloent asma, malalties pulmonars cròniques, infeccions respiratòries, ansietat o problemes cardíacs. És important consultar un pneumòleg per a una avaluació adequada. Mentrestant, evita esforços físics intensos i procura mantenir un ambient ben ventilat.

Què és la MPOC i quins són els seus símptomes?

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) és una malaltia inflamatòria crònica que causa obstrucció del flux d’aire als pulmons. Els símptomes inclouen tos crònica, producció d’esput, dificultat per respirar i xiulets. El tractament inclou medicaments, teràpia amb oxigen i canvis en l’estil de vida.

Com sé si tinc asma?

L’asma es caracteritza per episodis recurrents de xiulets, falta d’aire, opressió al pit i tos, especialment a la nit o al matí. Un pneumòleg pot realitzar proves de funció pulmonar i avaluar els teus símptomes per diagnosticar l’asma.

Què puc fer per prevenir les infeccions respiratòries?

Per prevenir infeccions respiratòries, renta’t les mans amb freqüència, evita el contacte proper amb persones malaltes, mantingues una bona higiene bucal, no fumis, i assegura’t de vacunar-te contra la grip i altres malalties respiratòries.

Quins són els signes d'un atac d'asma i com he d'actuar?

Els signes d’un atac d’asma inclouen dificultat severa per respirar, xiulets intensos, tos persistent i opressió al pit. En cas d’un atac, utilitza el teu inhalador de rescat (broncodilatador) segons les indicacions i busca ajuda mèdica immediatament si no hi ha millora.

Quines proves s'utilitzen per diagnosticar problemes respiratoris?

Les proves comunes per diagnosticar problemes respiratoris inclouen espirometria, radiografies de tòrax, tomografies computaritzades (TC), proves de gasos arterials i proves d’esforç respiratori. Un pneumòleg decidirà quines proves són necessàries segons els teus símptomes i antecedents mèdics.

Com puc millorar la meva capacitat pulmonar?

Per millorar la teva capacitat pulmonar, realitza exercicis de respiració profunda, practica activitat física regular, mantén un pes saludable, evita fumar i segueix un tractament adequat si tens alguna malaltia pulmonar. La rehabilitació pulmonar també pot ser beneficiosa.

 

Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?