Endrocrinologia

QUÈ ÉS L’ENDOCRINOLOGIA?

El sistema endocrí està format per les glàndules i pel sistema hormonal.

L’endocrinologia és la disciplina de la medicina que s’encarrega de diagnosticar i de tractar les malaties del sistema endocrí, com per exemple, la diabetis, l’hipotiroïdisme, l’hipertiroïdisme, la malaltia de Cushing, malalties relacionades amb la glàndula pituitària, etc., però també estudia alguns símptomes de la menopausa, l’osteoporosi o l’hipertensió, entre altres.

L’endocrinologia és també una especialitat molt important en nens i nenes a l’hora de realitzar estudis de baixa alçada o desequilibris hormonals, que puguin afectar al desenvolupament sexual o ser causa d’obesitat.

Així, l’endocrinòleg és el metge especialista en endocrinologia.

A Clínica Eupnea, comptem amb aquesta especialitat la qual treballa conjuntament amb l’especialitat de nutrició, ja que moltes vegades les malalties del sistema endocrí venen provocades per una alimentació inadequada.

Si teniu qualsevol dubte o voleu fer-vos una consulta d’Endocrinologia, contacteu amb nosaltres.

ESTUDIS DIAGNÒSTICS

  • Control del perfil lipídic: Consisteix en un anàl·lisi de sang que proporciona informació sobre el nivell de triglicèrids, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, colesterol VLDL i colesterol no HDL. L’objectiu d’aquesta prova és avaluar el risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular o un trastorn metabòlic.
  • Ecografia de tiroides: L’ecografia de tiroides es realitza mitjançant ondes d’ultrasó que produeixen imatges de la glàndula tiroides al coll. Normalment, és una prova indicada per avaluar bonys o nòduls.
  • Prova de captació de iodo radiactiu: Per aquest exàmen, has de prendre una petita dosi oral d’iodo radiactiu per veure quant acumula la teva glàndula tiroides.
  • Gammagrafia de tiroides: S’introdueixen isòtops radiactius a una vena del colze mentre una càmera especial produeix una imatge de la tiroides a l’ordinador.
  • Tomografia computaritzada: La prova combina una sèrie de radiografies des de diferents angles al voltant del cos i fa servir el processament informàtic per crear imatges dels ossos i els teixits tous del cos.
  • Nutrició enteral domiciliària: Més coneguda com alimentació via sonda o HEN. És una manera de proporcionar els nutrients necessaris directament a l’estòmac o a l’intestí.
  • Resonància magnética: És una prova no invasiva capaç de crear una imatge dels òrgans interns, els teixits i els ossos. Consisteix en l’obtenció d’imatges mitjançant un camp magnétic i ondes de radi generades per computació per crear imatges dels òrgans i del teixits del cos.
  • Teràpia hormonal: Es fa servir per introduïr dins del cos els canvis que fan les hormones (masculines o femenines, segons el cas) durant el desenvolupament sexual.
  • Avaluació de l’obesitat: L’obesitat està considerada una epidèmia mundial. Tot i existir una base genètica, l’augment del consum de calories així com un estil de vida sedentari, han fet que aquesta condició sigui cada dia més comuna. Prevenir i tractar l’obesitat és prioritari per la salut.
Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?