Al·lergologia

pneumologo-pneumologia-clinica

QUÈ ÉS L’AL·LERGOLOGIA?

L’Al·lergologia és l’especialitat mèdica que estudia les al·lèrgies i com es presenten. Poden estar relacionades amb substàncies que respirem, ingerim o amb les quals tenim contacte.

Els antecedents familiars són molt importants, i si tenim un progenitor al·lèrgic la probabilitat de tenir al·lèrgia és molt alta.

Les al·lèrgies més freqüents es manifesten com a rinitis, asma, urticària, dermatitis o èczema atòpic, dermatitis al·lèrgica de contacte, al·lèrgies alimentàries i anafilaxia.

Gràcies a les mesures de control ambiental i a les vacunes o immunoteràpia, el pacient pot superar la majoria de restriccions a les quals predisposa una al·lèrgia.

A Clínica Eupnea, treballem l’especialitat d’Al·lergologia conjuntament amb altres especialitats del sistema respiratori amb l’objectiu de donar el diagnòstic correcte. Si busqueu un al·lergòleg a Palamós, som el vostre centre.

ESTUDIS DIAGNOSTICS A CLÍNICA EUPNEA PALAMÓS

  • Test cutanis o prick test: Per al·lergògens ambientals o respiratoris. Són proves mitjançant les quals s’intenta reproduïr una reacció al·lérgica a la pell provant amb diferents sustàncies i comparànt-les amb una mostra patró. En general, s’utilitza per detectar al·lèrgies al pol·len, la floridura, al pell dels animals, als àcars…
  • Proves epicutànies o path test: Són proves de provocació cutània amb l’objectiu de demostrar una dermatitis al·lèrgica de contacte. Aquestes proves provoquen una reacció al·lèrgica. Per portar-ho a terme, es col·loquen uns apòsits amb quantitats estandaritzades d’al·lergògens.
  • Espirometria: És una prova capaç de mesurar la capacitat pulmonar. Això es consegueix a través de la quantitat d’aire que el pacient és capaç d’exhalar i inhalar, i la velocitat a la que ho fa. 
  • Provocació nasal i conjuntival al·lèrgica: Són proves que es basen en l’aplicació d’un al·lergògen sobre les mucoses conjuntivals o nasals. Això es realitza amb el fi de provocar una reacció al·lèrgica característica.
  • Proves broncodinàmiques: Més coneguda com prova amb broncodilatadors. Consisteix en la realització d’una espirometria després de l’administració d’un broncodilatador.
  • Mesura d’òxid nítric: La prova d’òxid nítric exhalat (FENO) és una prova que mesura el grau d’inflamació de les vies aèries. Per això, és una prova molt comuna per pacients amb asma al·lèrgic.
Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?