Comprendre què fa un cardiòleg és clau per sapiguer quan és el moment d’assistir a una cita amb aquest especialista. Aquest professional de la salut s’encarrega de tots els temes associats amb el sistema cardiovascular. És a dir, analitza i diagnostica qualsevol tipus de malaltia que afecti al cor, a més a més del sistema circulatori en general.

Si necessites més informació sobre la feina d’un cardiòleg, seguix llegint aquest article. A continuació, t’explicarem la gestió d’aquests tipus de professionals mèdics. A més a més de tots els anàlisi i tractaments que s’hi realitzen segons correspongui.

Què és la Cardiologia?

 

Abans d’analitzar què fa un cardiòleg, és important conèixer una mica alguna cosa més sobre aquesta branca de la medicina. Dit d’una altra manera, la cardiologia és una especialitat mèdica centrada en el tractament del cor. En aquest sentit, un metge especialista en cardiologia o també cardiòleg, realitza diagnòstics i tractaments associats amb problemes a aquest òrgan vital.

Tot i els requisits que existeixen en tots els països, generalment, els cardiòlegs són cirurjans i metges. Per una altra banda, és important que realitzin una especialització prèvia. Un professional de la cardiologia ha de tractar pacients amb qualsevol tipus de malaltia cardiovascular.

Avui dia, hi ha molts problemes que causen problemes a la salut del cor. Amb la fi de poder establir un diagnòstic, el cardiòleg demanarà una sèria d’anàlisi. A més a més, un cardiòleg s’apropa a diferents àrees d’investigació en el que dura tota la seva formació.

Aspectes relacionats amb la feina d’un cardiòleg

Com deiem abans, segons el pais, l’especialitat de cardiologia està lligada a diferents branques de la medicina. És per això, que un especialista cardiòleg està relacionat també amb altres especialitats específiques com:

Medicina hospitalària

Aquesta especialitat es relaciona amb l’atenció a pacients que ingresin al centre de salut. És a dir, aquells que hi vagin per motiu de consulta i després s’hagin de quedar hospitalitzats per qualsevol altre motiu. Per aquest àmbit tenim, a més a més, casos urgents o aguts que necessiten tractament ràpid

Cardiologia clínica

Està basada en el tractament de tots els pacients de manera directa. De la mateixa manera, té a veure amb els mètodes fets servir quan és necessari tractar un cas de manera particular. 

Cuidats previs i posteriors a una cirurgia 

Per reduir els riscos de les operacions, és indispensable que es realitzi una valoració cardiològica. Sota cap concepte es recomana procedir amb una operació abans que un cardiòleg valori al paciente. Així mateix, els cuidats posteriors a la cirurgia són molt importants per assegurar un bon procès de recuperació. 

Cardiologia preventiva

Es basa en totes les mesures que prenen els experts per impedir l’aparició de malalties que se relacionen amb la medicina en general.

Quina formació ha de tenir un cardiòleg?

La cardiologia és una branca de la medicina. Per això, un cardiòleg estudia la carrera universitària de medicina i s’hi especiatliza en cardiologia durant els anys de residència. Aquesta especialitat mèdica és clínica. És a dir, l’especialista només pot tractar malalties cardiaques mitjançant l’ús de medicaments.

Si un pacient necessités d’intervenció quirúrgica, hauria de ser enviat amb un cirurjà cardiovascular. Tot i així, cal dir que hi ha cardiòlegs especialitzats en cirurgia cardiovascular també. Tot té a veure amb les especialitzacions que ha de portar a terme el professional de la salut. A l’últim cas, al professional s’el coneix com cardiòlog intervencionista. 

Un expert a cardiologia passa per un procés formatiu de 10 anys acadèmics. Aquest periode es divideix en sis anys a l’universitat formant-se com metge o metgesa i 4 anys després per especialització MIR a qualsevol hospital.

Després d’aquest temps, el metge és acreditat com a cardiòleg. A les hores, a més a més d’exercir-hi, ha de estar en constant actualització sobre investigacions relacionades amb la seva matèria d’estudi.

Quan és necessari assistir amb un cardiòleg?

Tot i ser veritat que amb qualsevol problema cardíac és necessari assistir amb un cardiòleg, el diagnòstic inicial s’hi realitza per un metge d’atenció primària. Després d’aquesta primera revisió, el pacient es derivat amb l’especialista en cardiologia.

Quan el professional reb al pacient, es procedeix amb l’avaluació simptomàtica i els antecedents previs. Si cal, se sol·licita un anàlisi amb l’objectiu d’obtenir un diagnòstic més clar.

És important anar amb un expert d’aquesta branca de la medicina, si hi ha antecedents familiars relacionats amb problemes cardiacs. Quan parlem d’antecedents ens referim a mort súbita, infarts, cardiopaties, arritmies cardiaques, entre d’altres.

Per aquest tipus d’escenari, el cardiòleg prevé que els pacients amb antecedents familiars, desenvolupin alguna malaltia d’aquest tipus. Si hi ets part d’un grup de risc o tens familiars amb problemes cardíacs, hi has d’anar a una visita cardiològica cada sis mesos.

Per la seva part, les persones sanes han de fer-se una revisió anual amb la fi d’evitar malalties cardiaques.

Quines proves realitza un cardiòleg?

Seguint la seqüència del que fa un cardiòleg, és possible definir algunes accions específiques que segueix aquest professional. La fi és simplement conèixer l’estat de salut del pacient. Aquests procediments són els següents:

  • Electrocardiograma: aquest procés permet avaluar l’activitat cardiaca a nivell elèctric. Mitjançant aquest examen és possible conèixer anomalies a la freqüència cardiaca del pacient.
  • Ecocardiograma: es porta a terme per analitzar l’estructura del cor. És útil per conèixer si hi ha problemes de forma o tamany al cor.
  • Ergometria o prova d’esforç: aquest estudi és freqüent per esportistes d’alt nivell. Es basa en analitzar la resposta cardiaca a l’estímul d’activitat físcia.
cardiologo

Quines malalties tracta un cardiòleg?

L’àmit de gestió d’un cardiòleg és prou extens. Aquests professionals de la salut tracten diferents malalties. D’entre les més comuns ens hi trobem les següents:

  • Insuficiència cardiaca: aquesta malaltia apareix quan hi ha problemes de bombament sanguini al cor. És a dir, el cor dona la sang a la resta de l’organisme. Però, quan hi ha insuficiència, la quantitat de sang és menys de la necessària. El cor, en aquest cas, comença a fallar. Els símptomes són: esgotament anormal, problemes respiratoris, sesació de falta d’aire i retenció de líquids.
  • Hipertensió arterial: una altra de les malalties que tracta un cardiòleg és aquesta. La pressió alta augmenta la possibilitat de patir un atac de cor. La malaltia apareix com a conseqüència de l’estretor de les artèries.
  • Colesterol alt: com passava al cas d’abans, el colesterol augmenta el rics de patir un infart de cor. En general, no causa símptomes. Tot i així, un cop s’hi diagnostica, és important que uncardiòleg pugui establir un tractament determinat.
  • Infart de miocardi: quan es produeix un infart, les artèries no poden bombejar la sang. El dolor intens al pit és el símptoma més característic d’aquesta malaltia.
  • Angina de pit: ocurreix quan la sang no flueix cap al cor de manera correcta. La causa d’aquesta malaltia és l’obstrucció de les artèries coronàries. Els pacients amb aquesta malaltia, presenten sensació de pressió al pit.
  • Trastorns del ritme cardíac: són prou comuns. Tot i així, no es tracta d’una malaltia com tal. Alguns problemes habituals poden causar trastorns momentanis. En qualsevol cas, és necessari mantenir un control de les pulsacions per evitar complicacions cardiaques.

En cas de tenir cap símptoma dels abans descrits, és urgent anar a cita amb un cardiòleg ho més ràpid possible.

Factors de risc de les malalties cardiovasculars

Com just hem dit abans, un dels factors de risc més clars és tenir familiars amb antecedents de malalties cardiaques. Tot i així, això no és l’únic motiu pel que és possible desenvolupar problemes del cor i el sistema cardiovascular. Alguns altres factores de risc són:

  • Patir diabetis.
  • Tenir hàbits alimenticis dolents, sedentarisme, sobrepès, obesitat, etc.
  • Hipertensió arterial.
  • Tabaquisme.
  • Estrès constant.
  • Colesterol alt.

Quines qualitat ha de tenir un bon cardiòleg?

A més a més de tota la formació mèdica, un cardiòleg de qualitat ha de tenir altres qualitats importants com:

Comptar amb experiència i preparació

És imposible parlar d’un bon cardiòleg sense tenir en compte aquests dos factors. Tot professional de la salut ha de basar la seva feina en l’experiència. Així mateix, és clau tenir la formació acadèmica necessària per enfrontar-se a qualsevol diagnòstic.

Sapiguer escoltar

Tot i que un cardiòleg pugui tenir la suficient preparació, és necessari que sàpiga escoltar amb altenció als seus pacients. En moltes ocasions, el diagnòstic és més simple quan s’hi analitzen els antecedents previs o els símptomes del pacient. Tota l’informació aportada és vital per atendre qualsevol situació a temps.

Tenir humanitat

Això és un factor determinant a qualsevol branca de la medicina. Tots els especialistas han de ser empàtics. No és fàcil rebre una notícia negativa sobre la salut. La manera de comunicar l’informació al pacient pot afectar-l’hi molt tant de manera possitiva com negativa.

Conclusions

Davant qualsevol símptoma de malaltia cardiaca o fins i tot si tens factors de risc, és necessari visitar al cardiòleg. Aquesta és l’única manera de prevenir complicacions de salut al cor. És necessari assistir a revisions al menys cada sis mesos si tens antecedents previs.

No obstant, si ets una persona sana, hi hauràs d’anar a visita un cop l’any.

Si necessiteu més assessorament sobre la cardiologia o les malalties cardíaques, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us atendrem amb molt de gust.

Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?