Assisteixes de forma regular a consultes mèdiques? Vols saber quan necessites una revisió ginecològica? Els metges són professionals de la salut encarregats de fer revisions constants del cos, en funció de les seves especialitats. Les revisions mèdiques són útils no només per detectar malalties presentessino també i, principalment, per prevenir-les.

Clinicaeupnea.com és un centre mèdic localitzat a Palamós, Girona que ofereix un gran conjunt de serveis mèdics. Clínica Eupnea aposta per una medicina propera i promou la salut exercida en un ambient confortable i modern que, a més, contribueix amb la innovació i la interacció.

Què és la ginecologia?

La ginecologia i l’obstetrícia representen l’àrea de la medicina general dedicada i enfocada a l’assistència de les necessitats de la salut integral de les dones, tant per prevenir patologies com per fer el seguiment del patiment d’alguna que es pugui presentar.

La ginecologia estudia i maneja les malalties del sistema reproductor femení. Això implica trastorns menstruals, patologies mamàries, menopausa, salut sexual i reproductiva, anticoncepció, problemes hormonals, esterilitat, entre altres problemes relacionats.

Cal fer una revisió ginecològica de manera regular per detectar i prevenir qualsevol alteració o problema que pugui existir en un futur.

revisió ginecològica

Importància de la revisió ginecològica

D’acord amb la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, el 26% de les dones no han atès mai una consulta de ginecologia o no ho fa amb la regularitat adequada. A més, el 80% de les persones diagnosticades amb càncer de coll d’úter mai no s’han fet una citologia.

Les revisions periòdiques són importants per detectar de manera precoç qualsevol anomalia, ja que això augmenta les probabilitats de guarir la malaltia. Moltes de les alteracions del tracte genital inferior no generen símptomes fins que estan avançades, per la qual cosa el diagnòstic tarda en dificulta el tractament.

Unit a això, tenen una finalitat preventiva en detectar factors de risc que s’han de corregir per evitar el patiment d’alguna patologia. D’aquesta manera, seguint les recomanacions i les cures específiques que l’especialista mani, es poden evitar malalties o disminuir-ne l’impacte.

Quines malalties es poden detectar i prevenir amb la consulta de ginecologia?

Es poden detectar malalties relacionades amb el coll uterí, com el càncer de cèrvix, patologies de l’endometri dels ovaris, malalties de transmissió sexual, anèmia, endometriosi, incontinència urinària, problemes de fertilitat; i altres tipus de càncer com el càncer de mama.

Les malalties ginecològiques més comunes són la vaginosi bacteriana, la qual és una infecció vaginal inflamatòria que sorgeix a causa del creixement excessiu de bacteris; candidiasi, la qual apareix pel creixement massiu d’un fong anomenat càndida albicans, aquesta també genera inflamació.

I les infeccions de transmissió sexual, destacant la clamídia, les berrugues genitals, la gonorrea, la sífilis, la tricomoniasi i l’herpes genital. Sobre això, els ginecòlegs recomanen diversos mètodes de protecció i anticonceptius que prevenen qualsevol tipus de transmissió sexual.

 

Quan s’han de començar i cada quant de temps s’han de fer els controls ginecològics?

Es recomana començar a realitzar les revisiones quan s’inicien les relacions sexuals o a partir dels 25 anys, almenys que en presentar-se els primers períodes hi hagi anormalitats.

D’altra banda, el més adequat per preservar la salut ginecològica és fer les consultes anualment i de forma indefinida. De forma específica, és recomanable fer la citologia cada 3 anys des dels 25 als 65 anys; fer revisions per a possible cas de càncer de mama cada 2 anys a partir dels 50.

També, a partir dels 40 anys s’hauria de fer de forma anual una mamografia o ecografia de mames per al diagnòstic precoç del càncer de mama. I a casa les dones haurien de fer mensualment un autoexamen de les mames de manera que aconsegueixin detectar qualsevol canvi estrany.

Què inclou una revisió ginecològica?

La revisió ginecològica sol incloure, en primer lloc, una entrevista inicial, una exploració mitjançant una ecografia vaginal per explorar el funcionament dels ovaris i de l’úter i, especialment, una citologia. A més a més, depenent de l’edat, les característiques personals i els factors de risc, es pot sol·licitar un examen mamari.

A l’entrevista clínica es revisen els antecedents personals i els antecedents familiars, la història menstrual (edat de menarquia i les seves característiques), antecedents obstètrics (nombre de gestacions i curs, avortament…). I es repassen els aspectes de la vida sexual més destacables (inici de relacions, freqüència…).

Es fa una exploració física, la qual implica un reconeixement general a nivell genital i mamari. Algunes proves complementàries són la colposcòpia, el qual és un examen visual detallat del coll uterí, la vagina i la vulva; i el test de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en cas de trobar alteracions a la citologia.

Quins són els factors de risc per patir anomalies ginecològiques?

Els factors de riscos que augmenten la probabilitat de patir alguna malaltia ginecològica varien en funció del tipus d’anomalia que es presenti. No obstant això, hi ha alguns factors subjacents a la majoria de les patologies o problemes a nivell ginecològic.

En primer lloc, la manca d’un control mèdic regular. Com ja s’ha indicat anteriorment, no només cal fer revisions ginecològiques per detectar les malalties al començament sinó també per prevenir-les, per la qual cosa la manca d’un control periòdic pot complicar molt més els problemes.

Unit a això, l’edat influeix, ja que el risc de contraure càncer augmenta amb l’edat; els factors hormonals com una exposició prolongada als estrògens, la manca de vacunació, sobrepès i escassa activitat física per greix excessiu, factors genètics (antecedents familiars), ús excessiu o inadequat de medicaments, entre d’altres.

  Assistència ginecològica a la Clínica Eupnea

   

  A Clínica Eupnea, ubicada a Palamós, oferim serveis ginecològics i també comptem amb nutricionistes especialitzades al tracte de la salut hormonal de les dones. Incloure-hi la part nutricional és fonamental, ja que aportar els nutrients adequats afavoreix l’equilibri hormonal femení.

  D’aquesta manera, l’aportació nutricional ajuda a la regulació de la menstruació, l’alleujament de la síndrome premenstrual o menstrual, el potenciament de la fertilitat i la preparació abans i després de l’embaràs. Així mateix, afavoreix la reducció dels símptomes de la menopausa.

  Quins estudis diagnòstics de ginecologia fan a la Clínica Eupnea?

  A Clínica Eupnea realitzem una gran varietat d’estudis diagnòstics relacionats amb l’àrea de la ginecologia, aquests són: ecografies abdominals, ecografies ginecològiques transvaginals i doppler color, citologies, anàlisis clíniques, anàlisis metabòliques i estudis de malalties de transmissió sexual (ETS).

  Ecografia abdominal

  És una prova que funciona a través d’ones sonores o ultrasons. Es fa per a dones embarassades de control prenatal per tal de comprovar el desenvolupament adequat del feto per una imatge de l’embrió dins de la placenta.

  Ecografia ginecològica transvaginal i doppler color

  És una prova que examina l’úter, el coll uterí, els ovaris i les trompes de Fal·lopi, mitjançant so. A partir d´aquest examen es poden detectar patologies benignes i neoplàstiques. Gràcies a l’anomenat “efecte Doppler”, es poden obtenir dades sobre la velocitat i el desplaçament de la sang.

  Citologia

  La citologia estudia les cèl·lules obtingudes mitjançant el raspat del coll uterí. Aquesta prova permet detectar de forma ràpida moltes malalties cancerígenes, com ara el càncer de cèrvix, associat al virus del papil·loma humà (VPH).

  Anàlisis clíniques

  Aquesta prova de laboratori consisteix en obtenir una mostra a partir de sang, orina, excrements., entre altres mitjans. Acostuma a ser una prova complementària per confirmar o destacar un diagnòstic.

  Anàlisi metabòlica

  És una prova útil per valorar l’abundància o manca d’algunes hormones. El panell metabòlic bàsic sol incloure proves de glucosa, calci, sodi, potassi, diòxid de carboni i clorur, i nitrogen ureic en sang i creatinina. Els nivells anormals de qualsevol pot implicar un problema.

  Test de malalties de transmissió sexual (ETS)

  Les proves MTS són útils per conèixer l’existència o no d’una infecció transmesa de manera sexual. En funció del tipus d’infecció que se sospiti, es poden fer anàlisis de sang, anàlisi d’orina, proves amb hisop, punció espinal, entre altres proves.

  Quines són les especialitats que ofereix Clínica Eupnea Medicina Global a Palamós, Girona?

  En aquest centre oferim serveis en una àmplia gamma d’especialitats, aquestes són les següents: pneumologia, cardiologia, otorinolaringologia, al·lergologia, pediatria, medicina general, ginecologia, medicina estètica, endocrinologia, cirurgia general, digestologia, psicologia, podologia, infermeria.

  També comptem amb serveis a les àrees de dietètica i nutrició, nutrició terapèutica, fisioteràpia respiratòria, fisioteràpia de sòl pèlvic, ecografia, anàlisis clíniques, anàlisi metabòlics, test COVID-19, deshabituació tabàquica, roncopatia i apnees del seu.

  Obrir xat
  Hola!
  Necessites ajuda?