Sens dubte, la depressió per Covid-19 és un dels molts problemes de salut mental que van sorgir des de l?arribada de la pandèmia. En general, la població mundial no esperava haver de viure temporades gairebé indeterminades en tancament absolut. A més, sense deixar de banda tots aquells que van perdre familiars pel virus. Bàsicament, tot això, va contribuir que la manera com vivíem canviés totalment de forma brusca.
Si hi ha alguna cosa certa és que som persones diferents després de la pandèmia. És a dir, abans d’entrar a quarantena mundial, solíem sortir a festes, compartir i ocupar la ment en altres activitats. Després ens centrem en l’ús de mascaretes, la incertesa per l’elaboració de les vacunes i el terror constant d’una variant nova.
Tot això va marcar una època de greus danys en la salut mental a gran escala. A més, cal esmentar que no només els adults van ser afectats. També, molts nens i adolescents van començar a patir ansietat, estrès i fins i tot depressió. De fet, en finalitzar el confinament, ens ha resultat complicat reinsentar-nos a les nostres activitats habituals.
Per això, els problemes emocionals i mentals continuen presents. En aquest sentit, moltes persones es deuen preguntar: Hi ha solució? La resposta és sí. En qualsevol cas, és essencial cercar ajuda de professionals. A Clínica Eupnea, teniu l’oportunitat d’accedir al millor servei de psicologia especialitzada.
Per a la nostra clínica és essencial poder tractar totes les necessitats psicològiques dels nostres pacients i del cercle familiar més proper. Per això, tenen espais creats per expressar i comunicar sentiments, dubtes i emocions. Un psicòleg expert de la Clínica Eupnea et pot ajudar a tractar qualsevol problema de salut mental.
Com ha afectat la Covid-19 la salut mental?
La pandèmia de Covid-19 ha tingut un impacte significatiu a la salut mental de les persones. Aquesta conseqüència és deguda a la incertesa, l’aïllament social i el canvi en les condicions de vida. La depressió és una de les principals afeccions mentals relacionades amb la pandèmia.
La depressió és un trastorn mental que es caracteritza per un estat d’ànim deprimit. A més, la pèrdua dinterès o plaer en activitats quotidianes. D’altra banda, es manifesta a través de canvis a la gana o la son, i una sensació general de tristesa o desesperança.
La depressió per Covid-19 pot ser causada per una varietat de factors. Entre els més importants hi ha l’aïllament social o l’estrès financer. Així mateix, la pèrdua d’éssers estimats, el canvi en les condicions de treball i l’estrès de viure en un ambient constant d’incertesa.
És important reconèixer els símptomes de depressió i cercar ajuda si et sents deprimit. Actualment, hi ha diversos tractaments efectius disponibles, com la teràpia cognitivoconductual, la teràpia interpersonal i els medicaments antidepressius. A més, mesures d’autocura com l’alimentació saludable, l’exercici regular i la meditació també poden ser útils.
Han incrementat els casos de depressió des de la Covid-19?
En efecte, s’ha reportat un augment en els casos de depressió des del començament de la pandèmia de Covid-19. Segons diverses enquestes i estudis, l’estrès i la incertesa causats per la pandèmia han augmentat significativament el risc de desenvolupar depressió.
En un estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a 13 països, es va trobar que el 25% de les persones enquestades van informar símptomes de depressió. Això és un augment del 30% en comparació dels nivells previs a la pandèmia.
D’altra banda, en un altre estudi dels Estats Units, el percentatge d’adults que van informar símptomes de depressió va augmentar d’un 8,5% el 2019 a un 24,3% el 2020. En línies generals, les xifres han crescut considerablement. Per tant, és essencial prestar especial atenció a la cura de la salut mental en aquests temps.
Qui són els més afectats per la depressió per Covid-19?
La pandèmia de Covid-19 ha afectat persones de totes les edats, gèneres i nivells socioeconòmics. Tot i això, alguns grups han estat més afectats que altres. Alguns exemples són els següents:
Persones amb malalties cròniques
Les persones amb malalties cròniques, com diabetis, malaltia pulmonar o malaltia cardíaca, són especialment vulnerables a la depressió a causa de la pandèmia de Covid-19. Aquestes persones ja enfronten un risc més gran de problemes de salut mental a causa de la seva condició física i l’estrès addicional relacionat amb la seva malaltia.
La pandèmia ha augmentat la preocupació d’aquestes persones sobre la salut i la capacitat per manejar la malaltia. Majorment, això és perquè poden tenir por de contraure el virus o d’haver d’anar a l’hospital. A més, les restriccions de viatge i la interrupció dels serveis d’atenció mèdica dificulten l’accés a les cures mèdiques necessàries.
Treballadors essencials
Els treballadors essencials són aquells que proporcionen serveis i béns considerats crítics per a la societat i leconomia. Durant la pandèmia de Covid-19, els treballadors essencials han inclòs els treballadors de la salut, els treballadors de serveis públics essencials, entre d’altres.
En general, aquests treballadors van continuar treballant durant la pandèmia per garantir que els serveis i béns essencials estiguin disponibles per a la població. Tot i això, també van enfrontar riscos d’exposició al virus i altres desafiaments. Per tant, són considerats com un grup de risc a patir depressió per Covid-19.
Adults majors
Aquests adults ja enfronten un risc més gran de problemes de salut mental a causa de canvis en el seu estat físic i cognitiu. A més, a causa de canvis en el seu entorn i la qualitat de vida.
La pandèmia ha augmentat la preocupació dels adults grans, ja que són un grup de risc per a complicacions greus de Covid-19. D’altra banda, l’aïllament social també pot ser especialment difícil per als adults grans, ja que poden dependre del contacte social per mantenir una bona salut mental i física. La manca de contacte social pot agreujar els símptomes de depressió.
Persones amb trastorns mentals preexistents
Les persones amb trastorns mentals preexistents, com la depressió, són més propenses a tenir un risc més gran de desenvolupar depressió per Covid-19. La raó d’això té a veure amb els canvis estressants a les seves vides causats per la pandèmia. Aquests canvis poden incloure la pèrdua d’ocupació, la solitud a causa de la distància social i la incertesa sobre el futur.
Covid-19: el canvi en la manera de veure la salut mental
Sens dubte, durant la pandèmia de Covid-19 hi va haver un augment en la consciència i en la importància de la salut mental. En general, la pandèmia ha causat una gran quantitat d’estrès i ansietat a les persones a causa de la incertesa i l’aïllament social.
A més, la pandèmia ha tingut un impacte econòmic i laboral a moltes persones. Gràcies a això, s’han desencadenat problemes de salut mental com ara la depressió i l’ansietat. Per tant, actualment, es dóna més importància a la salut mental. Per això, s’implementen mesures per millorar l’accessibilitat i disponibilitat de serveis de salut mental.
Per què és important buscar ajuda davant de la depressió?
És important buscar ajuda professional per a la depressió per diverses raons. La depressió és un trastorn mental que pot afectar significativament la qualitat de vida duna persona. A més, pot portar problemes emocionals, físics i socials.
La depressió atenta contra el rendiment acadèmic o laboral, les relacions personals, el benestar físic i lautoestima. Així mateix, la depressió també pot augmentar el risc d’altres malalties mentals, com ara el trastorn d’ansietat, l’abús de substàncies i el suïcidi.
Consells per superar la depressió per Covid-19
Més enllà de la possibilitat de patir depressió per Covid-19, és important buscar opcions per superar aquesta etapa. Per això, hi ha alguns consells útils que pots tenir presents. Entre els més importants tenim:
- Parlar amb un terapeuta o conseller: un professional de la salut mental et pot ajudar a entendre i manejar els teus sentiments i pensaments.
- Practicar la meditació i la relaxació: la meditació i la relaxació poden ajudar a reduir l’estrès i l’ansietat.
- Mantenir una rutina regular: tractar de mantenir una rutina regular de son, alimentació i exercici pot ajudar a estabilitzar les teves emocions.
- Feu exercici regularment: l’exercici ajuda a millorar l’estat d’ànim i reduir l’estrès.
- Establir metes i objectius: establir metes i objectius realistes és clau per donar-te un sentit de propòsit i èxit.
- Connectar-se amb altres persones: parlar amb amics i familiars és ideal per sentir menys aïllat i més connectat.
Necessites ajuda professional?
La salut mental és tan important com la salut física. Tot i això, sovint ens sentim incòmodes en parlar sobre els nostres problemes mentals o en buscar ajuda. A Clínica Eupnea, entenem que pot ser difícil prendre el primer pas. Tot i això, t’assegurem que som la millor opció per ajudar-te.
El nostre equip de psicòlegs està altament capacitat i experimentat per ajudar les persones a superar una àmplia varietat de problemes mentals. D’aquesta manera, ja sigui perquè estàs bregant amb ansietat, depressió, estrès o qualsevol altre problema, pots comptar amb nosaltres. A més, a la nostra clínica trobaràs un ambient segur i acollidor on et sentiràs còmode compartint els teus pensaments i sentiments.