Digestologia a Palamós

digestologia a palamos

QUÈ ÉS LA DIGESTOLOGIA A PALAMÓS?

La Digestologia (també coneguda com Gastroenterologia) és l’especialitat mèdica encarregada de prevenir, diagnosticar i tractar les malalties de l’aparell digestiu.

És a dir, s’encarrega de les afeccions de l’esòfag, l’estòmac, l’intestí prim, l’intestí gruixut, el recte, l’anus, el pàncrees, la vesícula biliar, les vies biliars i el fetge.

Tots aquests òrgans són els responsables del procés de la digestió, permetent a l’organisme aprofitar els nutrients necessaris i eliminar allò que no necessita.

Algunes de les malalties més comunes que tracta l’especialitat de digestologia a Palamós són:

  • Trastorns funcionals de l’aparell digestiu (reflux gastroesofàgic, distensió abdominal, dolor abdominal, còlic abdominal).
  • Infeccions digestives per càndides i paràsites.
  • Intoleràncies alimentàries.
  • Sobrecreixement bacterià intestinal (SIBO).
  • Hemorroides (proctologia).

El metge especialista en aquesta disciplina és el digestòleg o gastroenteròleg. A Clínica Eupnea Palamós comptem amb aquest especialista que, juntament amb nutricionistes i endocrinòlegs, treballa per oferir als nostres pacients un diagnòstic complet.

Si voleu demanar una cita amb un digestòleg a Palamós o teniu algun dubte, podeu omplir aquest formulari per contactar-nos sense cap compromís.

ESTUDIS DIAGNÒSTICS DE DIGESTOLOGIA A PALAMÓS

  • Test d’intolerància alimentària: es fa servir per detectar els aliments que provoquen al·lèrgia o intolerància en el pacient, causant una digestió complicada (amb pesadesa, diarrees, entre d’altres). És diferent d’una al·lèrgia alimentària, en què les manifestacions acostumen a ser més intenses, i el diagnòstic (o test al·lèrgic) el realitza l’al·lergòleg. Els tests d’intoleràncies es realitzen mitjançant tests d’alè, i les més freqüents són: intolerància a la fructosa, intolerància a la fructosa-sorbitol, intolerància a la lactosa. També es fa el test de sobrecreixement bacterià (SIBO) o test d’intolerància al lactitiol. A més, es poden realitzar altres proves com la intolerància a la glucosa, la sacarosa o la maltosa.
  • Test Helicobacter Pylori: l’Helicobacter pylori és la bactèria responsable de molts casos d’úlceres gàstriques. Aquesta bactèria es detecta mitjançant un test d’alè de gran sensibilitat. Primerament, el pacient s’haurà de prendre una pastilla d’urea marcada amb C-13. La presència d’Helicobacter pylori es detecta en confirmar la presència d’aquest isòtop a l’alè (ja que la bactèria redueix l’urea a ureasa i s’allibera el carboni en forma de C13O2 durant la respiració).
  • Gastroscòpia: consisteix en la introducció d’un petit tub per la boca amb la finalitat de visualitzar l’esòfag, l’estòmac i el duodè.
  • Colonoscòpia: consisteix en la introducció d’un colonoscopi per l’anus amb la finalitat de visualitzar el còlon.
  • Polipectomia: procediment que es porta a terme per a l’eliminació de pòlips, en aquest cas situats al tracte digestiu. La prova es fa amb l’ajuda d’un endoscopi.
  • Ecografia abdominal: gràcies a aquesta prova, es pot realitzar un estudi ràpid mitjançant ultrasons d’òrgans com el fetge, els ronyons, la melsa, la vesícula i el pàncrees.
digestòleg a palamós
Què és la digestologia i quins problemes tracta?
  • La digestologia és una branca de la medicina que es dedica al diagnòstic i tractament de les malalties relacionades amb el sistema digestiu, com ara problemes d’estómac, intestins, hígat i pàncrees.
Quan hauria de consultar un digestòleg?
  • Hauries de consultar un digestòleg si experimentes problemes com dolor abdominal persistent, problemes de digestió, reflux àcid freqüent, sang en les femtes, canvis en els hàbits intestinals o problemes de fetge.

Quins són els símptomes de la malaltia de reflux gastroesofàgic (reflux)?
  • Els símptomes poden incloure ardor d’estómac, regurgitació àcida, dolor de pit, dificultat per deglutir, tos crònica i mal alè. Si tens aquests símptomes, és important consultar un digestòleg.

Què puc fer per millorar la meva digestió?
  • Pots millorar la digestió mantenint una dieta equilibrada, reduint el consum d’aliments irritants, evitant menjars abundants abans de dormir, mastegant lentament i fent activitat física regular.

Quins són els principals factors de risc per a les malalties hepàtiques?
  • Els principals factors de risc inclouen consum excessiu d’alcohol, obesitat, diabetis, consum de medicaments hepatotòxics, infeccions hepàtiques i antecedents familiars de malalties hepàtiques.

Quins són els símptomes de la síndrome del còlon irritable (IBS)?
  • Els símptomes poden incloure dolor abdominal, gasos, inflor abdominal, alternança entre estrenyiment i diarrea, sensació de evacuació intestinal incompleta i mucositat en les femtes.

Quan hauria de fer-me una colonoscòpia preventiva?
  • Normalment, es recomana fer-se una colonoscòpia preventiva als 50 anys per detectar càncer de còlon o pòlips. En alguns casos, si tens factors de risc addicionals, el teu metge pot recomanar-la abans.

 

Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?