Biòpsia

QUÈ ÉS UNA BIÒPSIA?

Una biòpsia consisteix en un procediment que es realitza per extreure una mostra de teixit o de cèl·lules del cos per poder analitzar-les al laboratori mitjançant microscopi.

Gràcies a la biòpsia és possible diagnosticar o descartar algunes malalties com el càncer, la psoriasi, malalties del fetge, etc.

Els tipus més comuns de biòpsia són 4: la biòpsia per incisió, la biòpsia per excisió, la biòpsia amb agulla fina i la biòpsia amb agulla gruixuda.

  • BIÒPSIA PER INCISIÓ: S’extreu només una mostra del teixit amb l’ajuda d’un bisturí. Depenent de la zona a analitzar i del tamany de la mostra, es farà servir anestèsia local o general.
  • BIÒPSIA PER EXCISIÓ: S’extreu la totalitat del teixit sospitós mitjançant un escalpel. Aquest tipus de biòpsia requereix de punts i, al igual que la biòpsia per incisió, es pot fer servir tant anestèsia local com general, depenent de l’àrea del cos a analitzar.
  • BIÒPSIA AMB AGULLA FINA: Es fa servir una agulla molt fina i buida per aspirar una petita quantitat de teixit o líquid dels músculs, ossos i altres òrgans que es vulguin estudiar. Aquest tipus de biòpsia no requereix de cirurgia. 
  • BIÒPSIA AMB AGULLA GRUIXUDA: El procés i la funció són similars als de la biòpsia amb agulla fina, només que, per aquest cas, el metge farà servir una agulla buida més gruixuda i extraurà una major quantitat de líquid o teixit.

 

 

PER QUÈ ES FA SERVIR UNA BIÒPSIA?

Una prova de biòpsia pot ajudar al diagnòstic d’una malaltia o a determinar la causa d’alguns símptomes com poden ser:

  • Una massa. Mitjançant la biòpsia i el seu posterior anàlisi al laboratori, es pot determinar si una massa és un quist, greix, una infecció o un tumor benigne o maligne.
  • Una infecció. L’anàlisi d’una biòpsia, pot determinar quins són els patogens que estan causant una infecció i, d’aquesta manera, es pot establir la medicació més adient.
  • Una inflamació. Una biòpsia permet estudiar les causes d’una inflamació així com els tipus de cèl·lules que es veuen afectades.

COM M’HAIG DE PREPARAR?

Gairebé totes les biòpsies es realitzen de manera ambulatòria amb mínima preparació. No obstant, s’ha de tenir en compte que aquesta prova constitueix una petita intervenció i que, per tant, es farà servir anestèsia o sedació.

Des de Clínica Eupnea, depenen del tipus de biòpsia que es necesiti portar a terme, instruirem amb detall als nostres pacients sobre la preparació i el procediment de la biòpsia.

Tot i així, de manera general, podem enumerar algunes de les indicacions més comuns, com són:

– No menjar ni beure les 8 hores abans de la prova.

– Avisar al metge sobre la medicació diària.

– Avisar també sobre les possibles al·lèrgies, 

– És convenient venir en companyia d’algu al’hora de fer-se una biòpsia.

Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?