Les malalties de les artèries coronàries o MAC, són el tipus de malaltia cardiaca més freqüent que existeix a l’actualitat. De fet, a alguns països, es tracta de la principal causa de mort, tant per dones com per homes. Sense cap dubte, aquesta malaltia representa un risc important per la població en general.

Si voleu descobrir què és aquesta malaltia i les seves causes, seguiu llegint aquest article. A continuació, t’explicarem tot el que has de sapiguer i com prevenir la malaltia.

Què és la malaltia de les artèries coronàries?

Dit de manera fàcil, la malaltia de les artèries coronàries és una patologia cardiaca freqüent. La seva principal característica és la dificultat dels vasos sanguinis per proveir la sang al cor i bombejar-la.

D’aquesta manera, l’oxígen i els nutrients necessaris no arriben de manera correcta al múscul cardiac.

En altres paraules, la simptomatologia associada amb la malaltia, apareix a partir del moment que el cor no reb la sang oxigenada necessària. Quan algú pateix una malaltia d’aquest tipus, el fluix sanguini es redueix de manera significativa. Per això, gairebé tots els afectats presenten mal de pit i falta d’aire.

Quan l’obstrucción es produeix totalment, és possible patir un infart de cor. Tot i així, aquesta patologia no apareix d’un moment l’altre. El seu desenvolupament és progressiu. De fet, gairebé totes les persones no s’en adonen dels símtomes fins que hi ha un dany greu. Això constitueix un motiu clau per portar un estil de vida més saludable i prevenir aquesta i altres malalties.

Símptomes de la malaltia de les artèries coronàries

És típic que, al començament, els símtomes siguin gairebé indetectables. Inicialment, es manifesta una sensació de batecs forts al caminar o fer alguns tipus d’activitat física. Tot i així, aquest és un símptoma relativament comú que, a la majoria dels casos, no ve provocat per cap malaltia. És per això que hi ha altres símptomes importants que s’han de tenir en compte a l’hora de confirmar la malaltia.

que-es-el-asma-medico-auscultar

 

 • Mal de pit: la pressió o el mal al pit són comuns per aquests tipus de malalties. Aquest mal es presenta amb major freqüència al costat mig o esquerre del pit. El dolor no és permanent. Pel cas de les dones, el dolor és més intens i es pot arribar a sentir al coll o esquena.
 • Falta d’aire: és possible sentir que no es pot respirar amb normalitat.
 • Fatiga: al caminar o fer alguna activitat física, és habitual sentir un cansanci excessiu molt ràpidament.
 • Atac de cor: si les artèries estan obstruïdes del tot, és possible patir un atac de cor en qualsevol moment. S’ha  de tenir en compte que les dones presenten símptomes diferents als homes, com mal a la maixella o al coll. De fet, hi ha atacs que no fan símptomes en homes i tampoc no en dones.

Principals causes de la malaltia de les artèries coronàries

La malaltia de les artèries coronàries s’inicía d’a poc a poc, com ja hem dit abans. Aquest procés es produeix debut a l’acumulació de colesterol, greix i altres elements a les artèries del cor. A això se li diu aterosclerosi.

Totes les substàncies acumulades, es defineixen com a placa. La placa produeix que els conductes arterials es facin estrets. Després, es presenta el problema del fluix sanguini. A alguns casos, la placa esclata i produeix coàguls de sang.

A més a més de l’increment de colesterol, aquesta condició atempta contra les artèries coronàries. Les causes comuns que l’afavoreixen són:

 • Pressió arterial alta: quan la pressió no es controla, és típic que les artèries es facin dures. A les hores, passa el que es coneix com rigidesa arterial. Aquest factor no deixa que el fluix sanguini sigui l’adequat.
 • Diabetis o resistència a la insulina: com a molts altres casos, la diabetis és una malaltia d’alt risc. Aquest cas no és excepcional doncs la diabetis afavoreix l’aparició de la malaltia de les artèries coronàries. Per exemple, al cas de la diabetis tipus II, l’obesitat constitueix un factor de risc important pel desenvolupament de la malaltiea de les artèries coronàries.
 • Tabaquisme: fumar és una cosa que tothom hauria d’evitar ho abans possible. Fumar és nociu per tot el cos en general. Les persones adictes al tabac tenen més possibilitats de patir aquesta malaltia, a més a més d’altres tantes.
 • Manca d’exercici: l’activitat física és vital per gaudir de bona salut. El sedentarisme es relaciona amb el desenvolupament de diferents patologies.
 • Alimentació poc saludable: consumir aliments amb gran quantitat de greix, sucre i sal incrementa el risc de patir malalties cardiaques. Així mateix, el fet de prendre begudes alcohòliques en excès també afavoreix l’aparició d’aquesta malaltia.
 • Estrès: l’estrès constant fa mal a les artèries. Per això, és important estar quant més relaxat possible i cercar ajuda professional quan l’estrès sigui part del nostre dia a dia.
 • Antecedents familiars: quan es tenen antecedents familiars amb patiments cardiacs, és possible que també es pateixi alguna malaltia relacionada amb el cor amb el pas del temps. El risc és més gran quan el familiar és més proper, per exemple, si es tracta d’algun dels progenitors.
 • Edat: el pas del temps també pot passar factura per la nostra salut. Quan ens fem grans, el nostre organisme deixa de funcionar de la mateixa manera que durant la juventut. És per això, que és freqüent desenvolupar algunes malalties.
 • Sexe: en general, els homes tenen un risc més alt de tenir la malaltia de les artèries coronàries. Tot i així, el risc a la població femenina augmenta després de passar la menopausa.
 • Sobrepès: el sobrepès es nociu per la salut en línies generals. L’obesitat pot afavorir l’aparició de múltiples malalties, moltes d’elles del cor.

A més a més d’això, hi ha altres factors que poden generar l’aparició d’aquesta malaltia, com triglicèrids alts, malaltia renal crònica, homocisteïna, preeclàmpsia, complicacions durant la gestació, malalties autoimmunes com el lupus o atritis reumàtica, entre d’altres.

Tractament de la malaltia de les artèries coronàries

El tractament d’aquesta patologia implica canvis radicals a l’estil de vida. Tot i així, moltes persones necessiten també d’intervencions quirúrgiques i medicació.

 

 • Medicaments: actualment, hi ha molts medicaments fets per tractar la malaltia de les artèries coronàries. Alguns dels més comuns són els medicaments pel colesterol, l’aspirina, beta-bloquejadors, bloquejadors dels canals de calci, nitroglicerina, inhibidors de l’enzim convertidor de l’angiotensina (ECA), ranolazina, entre d’altres.
 • Intervencions quirúrgiques i altres procediments: a alguns casos, el nivell de mal requereix d’un procés molt més invasiu. Algunes opcions són angioplàstia coronària i instal·lació de stent, empelt de bypass d’artèria coronària, etc.

Com prevenir la malaltia de les artèries coronàries?

En aquest cas, es recomana encaridament portar un estil de vida saludable. De fet, d’aquesta manera, no només és possible evitar la malaltia de les artèries coronàries, sinò també moltes altres. Entre d’altres hàbits, es recomana no fumar, regular la pressió arterial, practicar exercici de manera constant, mantenir un pes adequat, menjar de manera equilibrada i saludablement i reduïr els nivells d’estrès.

Quan és necessari visitar al metge?

Des de que els primers símptomes apareixen, és necessari assistir amb un expert en la matèria per prevenir el desenvolupament de la malaltia. Si necessiteu assessorament d’urgències, també podeu contactar amb nosaltres mitjançant els números de telèfon 872 21 75 91  i  +34 650 489 884 .

Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?