L’Infecció per Helicobacter Pylori és una malaltia molt comú per tot arreu. Aquest bacteri s’allotja a l’estómac i causa una varietat de símptomes com dolor abdominal, nàusees, vòmits i fins i tot úlceres gàstriques.

Encara que la infecció per H. pylori és molt comú, moltes persones poden no adonar-se que la tenen pel fet que els símptomes poden ser lleus o inexistents.

Si no es tracta a temps, aquesta infecció provoca complicacions greus, com ara càncer d’estómac. Per això, és important buscar atenció mèdica si se sospita una infecció d’aquest tipus.

La nostra Clínica Eupnea és una excel·lent opció si estàs buscant proves mèdiques i tractaments per a diversos tipus de patologies. Comptem amb un equip de professionals mèdics altament capacitats i tecnologia de darrera generació. No dubteu a contactar-nos per rebre l’atenció que necessiteu.

A continuació, aprofundim en la definició d’aquest tipus d’infecció estomacal i les conseqüències principals.

Què és l’infecció per Helicobacter Pylori?

La Infecció per Helicobacter Pylori es una malaltia causada pel bacteri del mateix nom.

Aquest bacteri s’allotja al revestiment de l’estómac i del duodè, que és la primera part de l’intestí prim.

La infecció per H. pylori és molt comú a tot el món i es transmet principalment per via oral-oral, oral-fecal. Així mateix, mitjançant aigua i aliments contaminats. La majoria de persones que tenen la infecció per H. pylori no presenten símptomes.

Causes de la infecció per Helicobacter Pylori

Encara que no se sap exactament com es transmet H. pylori, es creu que es propaga de persona a persona a través de la saliva, el vòmit o la femta. Alguns factors que poden augmentar el risc d’infecció inclouen:

 • Viure en una àrea amb taxes d’infecció altes per H. pylori.
 • Tenir contacte proper amb una persona infectada.
 • Consumir aliments o aigua contaminats amb H. pylori.
 • Tenir un sistema immunològic debilitat.
 • A més, s’ha demostrat que l’ús prolongat d’antiinflamatoris no esteroïdals (AINE), com l’aspirina i l’ibuprofè, així com el consum de tabac i alcohol també augmenten el risc de desenvolupar úlceres i altres afeccions gastrointestinals relacionades amb H. pylori.

Símptomes de la infecció per Helicobacter Pylori

Com bé destaquem abans, la infecció per Helicobacter Pylori pot no presentar símptomes en moltes persones. no obstant això, en altres casos provoca una varietat de símptomes, com ara:

 • Dolor abdominal: el dolor pot ser intermitent o constant i pot ser descrit com a ardor o dolor sord.
 • Nàusees i vòmits: aquests símptomes poden ser persistents i poden empitjorar després dels àpats.
 • Inflor : la inflor abdominal i la sensació de plenitud també són comuns.
 • Pèrdua de pes: la infecció per H. Pylori pot provocar una pèrdua de pes no intencional.
 • Anèmia: la infecció provoca una pèrdua de sang a l’estómac, cosa que pot causar anèmia.
 • Reflux gastroesofàgic (ERGE): la infecció per H. Pylori genera l’afebliment de la vàlvula que separa l’esòfag de l’estómac, cosa que ocasiona acidesa estomacal i reflux.
 • Mal de cap: alguns estudis suggereixen que la infecció per H. Pylori pot estar relacionada amb mals de cap crònics.

Factors de risc associats amb la malaltia

De fet, hi ha diversos factors que incrementen la possibilitat de patir aquesta malaltia. Alguns dels més importants s’esmenten, a continuació:

 • La infecció és més comuna en persones majors de 60 anys.
 • Aquesta malaltia es presenta principalment en persones d’origen llatinoamericà, africà o asiàtic.
 • És usual en persones que viuen en àrees con condicions de vida deficients, com àrees amb amuntegament, males condicions sanitàries i manca d’accés a aigua potable.
 • Hi ha més risc d’infecció en persones con antecedents familiars de la malaltia.
 • El bacteri es pot transmetre a través de l’aigua i aliments contaminats.
 • El tabaco augmenta el risc de desenvolupar úlceres estomacals, cosa que alhora pot augmentar el risc d’infecció per H. Pylori.

Complicacions de la malaltia

Les complicacions més comunes associades amb la infecció per Helicobacter Pylori son les següents:

 • Úlceres estomacals i duodenals: La infecció per Helicobacter Pylori pot causar úlceres a l’estómac ia l’intestí prim. Aquestes úlceres poden sagnar o perforar-se i requereixen atenció mèdica urgent.
 • Gastritis crònica: la infecció per H. Pylori pot produir inflamació crònica del revestiment de l’estómac (gastritis crònica).
 • Càncer gàstric: la infecció per H. pylori augmenta el risc de càncer gàstric, especialment en persones grans o en aquells amb una infecció crònica i no tractada.

 

Com es detecta la infecció per Helicobacter Pylori?

Actualment hi ha molts mètodes per detectar la infecció per Helicobacter Pylori. Entre algunes de les proves mèdiques més usuals tenim les següents:

 • Test d’alè amb urea: aquest test mesura la presència de diòxid de carboni a l’alè després de beure una solució d’urea marcada amb carboni. Si la H. pylori és present a l’estómac, descompon la urea i allibera diòxid de carboni, el qual es detecta a l’alè.
 • Test d’antigen fecal: aquest test detecta la presència d’antígens de H. pylori en una mostra de femta.
 • Anàlisi de sang: es poden buscar anticossos contra H. pylori en una mostra de sang. Tot i això, aquest mètode no sempre és necessari i no pot distingir entre una infecció actual i una infecció prèvia.
 • Endoscòpia i biòpsia: durant una endoscòpia, es pot prendre una mostra de teixit del revestiment de l’estómac per analitzar-la a la recerca de H. pylori.

És important tenir en compte que, si bé aquestes proves són útils per detectar la presència de Helicobacter Pylori, no determinen la gravetat de la infecció o si ha causat dany a l’estómac oa l’intestí prim.

Tractaments per a la infecció per Helicobacter Pylori

Els avenços mèdics permeten tractar aquesta i altres malalties des de diferents enfocaments, usant tractaments cada cop menys complexos. Per exemple, es poden esmentar:

Antibiòtics

Els antibiòtics són la base del tractament per a la infecció per H. Pylori. Els més comunament utilitzats són la amoxicil·lina, la claritromicina i el metronidazol. De vegades es fan servir combinats per evitar la resistència bacteriana.

Inhibidors de la bomba de protons (IBP)

Aquests medicaments redueixen la producció d’àcid a l’estómac, cosa que ajuda a alleujar els símptomes i curar les úlceres estomacals causades per Helicobacter Pylori. Exemples inclouen omeprazol, lansoprazol i esomeprazol.

Bismut

El subsalicilat de bismut ajuda a protegir el revestiment de l’estómac de la inflamació i la irritació. Gràcies a això, és possible alleujar els símptomes de la infecció per H. pylori. A més a més pot ajudar a matar el bacteri.

Teràpies combinades

Sovint s’utilitzen teràpies combinades que inclouen dos o més dels medicaments anteriors per aconseguir una major eficàcia i prevenir la resistència als antibiòtics.

Com prevenir la infecció per Helicobacter Pylori?

La prevenció de la infecció per Helicobacter Pylori implica mesures per reduir el risc d’exposició al bacteri i prevenir-ne la propagació. Algunes recomanacions generals són les següents:

 • Rentat de mans: renta’t les mans amb regularitat i de manera adequada per reduir el risc d’exposició a H. pylori i altres bacteris.
 • Consum d’aliments segurs: evita consumir aliments que puguin estar contaminats amb H. pylori, com ara aliments mal cuits, aigua no tractada i productes lactis sense pasteuritzar.
 • Higiene alimentària: assegura’t que els aliments es manipulin i emmagatzemin adequadament per evitar la contaminació bacteriana.
 • Evitar fumar: el tabaquisme pot augmentar el risc d’infecció per H. pylori i complicacions associades, com ara úlceres estomacals i càncer gàstric.

Quan consultar el metge?

És indispensable que assisteixes amb regularitat a un metge de confiança per atendre qualsevol assumpte de salut. Ara bé, en aquest cas particular, davant de símptomes de gastritis o úlceres; cerca atenció mèdica immediata per descartar la infecció per Helicobacter Pylori.

Hi ha alguns símptomes claus als quals has de prestar atenció particular, com els següents:

 • Si presentes dolor estomacal fort i constant que fins i tot t’impedeix agafar el son o et despertes mentre descanses pel dolor.
 • Si notes evacuacions amb sang o de color negre.
 • En cas de tenir vòmits amb sang o de color negre. De la mateixa manera, si el vòmit s’assembla a restes de cafè.

Demana una consulta amb els nostres especialistes

La infecció per Helicobacter Pylori causa una varietat de complicacions, incloent úlceres estomacals, càncer gàstric i anèmia.

És important prevenir la infecció per H. pylori mitjançant mesures d’higiene i amb el tractament adequat si es presenta la infecció.

A més, és recomanable assistir regularment al metge per detectar i tractar qualsevol possible infecció per H. pylori i prevenir complicacions.

Si necessiteu atenció mèdica especialitzada, Clínica Eupnea és una excel·lent opció, ja que comptem amb un equip de professionals de la salut altament capacitats i oferim una àmplia gamma de serveis mèdics d’alta qualitat.

Recorda que la teva salut és ho més important. Per tant, no dubtis a acudir a nosaltres si tens alguna preocupació o símptoma.

Obrir xat
Hola!
Necessites ajuda?